Dvorac čine zapravo dve palate - gornji i donji Belvedere. Deo je UNESCO-ove kulturne baštine. Za Belvedere dvorac neki tvrde da je najlepša barokna građevina na svetu.

Podignut je u 18. veku kao letnja rezidencija princa i velikog vojskovođe Eugena Savojskog (1663–1736). Izgradnja donje palate počinje 1714. godine a u periodu 1720. do 1723. podignuta je gornja palata dvorca Belvedere. Zgrade su obnovljene posle teških oštećenja koje su pretrpele u bombardovanju Beča za vreme II svetskog rata.

Danas je dvorac Belveder pretvoren u muzej sa najznačajnijim delima austrijske umetnosti od srednjeg veka do danas ali i delima umetnika kao što je francuski impresionista Klod Mone ili holandski postimpresionista Vinsent van Gog.

Deo kompleksa je i barokno uređen park koji je projektovao francuski arhitekta a odatle ima uzore u parku dvorca Versaj. Vrt je prepun skulptura, fontana i vodenih kaskada a sa gornje palate se osim na vrt pruža prelep pogled na Beč pa otud i ime ovog dvorca Belvedere (lep pogled).

Donji Belvedere
Donji Belvedere

Jedna od posebnih atrakcija Donjeg Belvederea je impozantna freska na tavanici Mermerne sobe delo Martina Altomonta na kojima je Eugen prikazan kao Apolon.

Gornji Belveder ima veliki istorijski značaj jer je u njemu potpisan 1955. godine Austrijski državni ugovor između austrijske vlade i savezničkih okupacionih snaga čime je stvorena moderna austrijska država. Austrija se ovim ugovorom između ostalog obavezala na vojnu neutralnost.

Gustaf Klimt

Poljubac - Gustaf Klimt
Poljubac
Gustaf Klimt

Slikar Gustaf Klimt jedan je od glavnih simbola Beča a suveniri sa njegovim motivima su nezaobilazno istaknuti u svakoj suvenirnici. Stvarao je u zlatno doba Beča krajem 19-tog veka u vreme umetničke obnove i rađanja modernizma.

Klimt je nesumnjivo najznačajniji slikar austrijske secesije a u gornjem dvorcu Belvedere nalazi se najveća kolekcija njegovih dela na svetu.

U kolekciji koja se može videti u dvorcu Belvedere nalazi se i Klimtova najpoznatija slika “Poljubac” nastala u periodu 1907-1908. koju smatraju i ikonom moderne umetnosti. Predpostavlja se da romantični par na slici predstavlja samog Klimta i Emili Flege. Pozadinu slike čini osam različitih vrsta zlatnih listića koji donose dubinu slici a preko njih je nanosio boju i šelak da bi se dobile različite vrste sjaja.

Ulaznice i radno vreme

Vrsta ulazniceCena
Gornji i donji Belvedere20€
Gornji Belvedere15€
Donji Belvedere13€

Za ulaz u vrtove dvorca nije potrebnu kupiti ulaznicu. Karte se mogu kupiti i online putem zvanične internet stranice.

Radno vreme donje palate je od 10h do 18h a gornje od 9h do 18h. Petkom su obe otvorene do 21h.

Preporuka je kupiti ulaznice online zbog obično velike gužve
Preporuka je kupiti ulaznice online
zbog obično velike gužve

Kako stići

Adresa:
Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Wien

Dvorac Belvedere se nalazi u centralnom delu Beča na petnaestak minuta hoda od Opere i Karlsplaca.