Najznačnija i najposećenija atrakcija u Beču je dvorac Šenbrun sa preko dva miliona posetilaca godišnje.

Ova barokna palata pod zaštitom UNESCO-a bila je nekada letnja rezidencija Habsburgovaca a danas osim što je “magnet” za turiste mesto je i za političke susrete na najvišem nivou. Bogato dekorisane prostorije i fantastična arhitektura čine ga vrlo privlačnim a često ga zovu i Mini Versaj.

Istorija dvorca Šenbrun

Dvorac Šenbrun u Beču
Dvorac Šenbrun
foto François Philipp / CC

Izgradnju nove palate započeo je Leopold I koji je za projektovanje unajmio velikog arhitektu Johana Bernharda Fišera. Gradnja započinje 1696. godine a biva kompletno završena i dobija današnji izgled 1743. godine u vreme vladavine carice Marije Terezije. Ona je dodala još jedan sprat da bi smestila čak šesnaestoro svoje dece. Zgrada dobija njenu omiljenu boju - Šenbrun žutu.

U 19-tom veku glavni stanovnik Šenbruna bio je car Franc Jozef I i njegova vrlo popularna supruga Elizabete od Bavarije poznatija kao Sisi.

U ovom dvorcu se pisala istorija Austrije. Poslednji kralj Austrougarske Karl I abdicirao je 1918. godine u Plavom kineskom salonu dvorca Šembrun čime je okončana 640 godina duga vladavina Habzburgovaca i kraj monarhije. Kada je Napoleon okupirao Beč od 1805. do 1809. godine Šenbrun mu je bio štab.

Šestogodišnji Volfgang Amadeus Mocart imao je nastup u Sobi ogledala 1772. godine.

Većina prostorija uređena je u rokoko stilu sa dosta pozlaćenih elemenata i kristalnim lusterima. Soba miliona dekorisana indijskim i persijskim minijaturama smatra se najspektakularnijom rokoko prostorijom na svetu.

Šenbrun danas

Dvorac Šenbrun je na listi UNESKO svetske baštine od 1996. godine. Šenbrun nije samo palata, vrtovi koji su deo kompleksa su prava oaza u sred grada. Ulaz u glavni, prostrani deo vrta je potpuno besplatan. U toku leta ogroman park je prepun sveća ali ne i tokom proleća kada ni mnoge fontane ne rade.

Glorijet u Šenbrunu
Glorijet

Na vrhu brežuljka nalazi se Glorijet koji je korišćen kao trpezarija i sala za prijeme a danas je pretvoren u najveći kafić u Beču. Sa vrha Glorijeta se pruža atraktivan panoramski pogled na Beč ali da bi se u pogledu uživalo potrebno je kupiti ulaznicu od 3,8 evra. Ulaznica ‘classic pass’ za Šenbrun obuhvata ulaz i na gornju terasu Glorijeta.

Panoramski pogled sa vrha Glorijeta u Šenbrunu na palatu i grad Beč
Pogled sa Glorijeta na Šenbrun palatu i Beč

Tokom božićnih i uskršnjih praznika ispred palate Šenbrun organizuje se sajam. Na 60-tak štandova osim rukotvorina iz cele Austrije nalazi se i bogata gastronomska ponuda. Osim Šenbrunskog uskršnjeg sajma koji se smatra za centralni poznat je i onaj na trgu Frajung.

Ukrašena jaja na štandu na uskršnjem sajmu ispred Šenbruna
Uskršnji sajam ispred Šenbruna

Fotografisanje prostorija u samoj zgradi palate nije dozvoljeno.

Ulaznice

Gužve na ulazu su dosta velike tokom leta i za vreme praznika pa stajanje u redu može lako da potraje i sat vremena. Karta na sebi ima odštampano vreme ulaska u palatu a ono može kada ima gužvi biti i par sati nakon kupovine karte. Gužve pri kupovini ulaznica su veće vikendom a naročito nedeljom.

Postoji više različitih vrsta i paketa karata a za samu palatu postoji opcija obilaska 22 sobe ili 40 soba dvorca.

Vrsta ulazniceCena
Imperial Tour
22 sobe
14,20€
Grand Tour
40 soba
17,50€
Classic Pass
40 soba, Privi i Orangery bašte, Lavirint i Glorijet
24,00€

Karte se mogu kupiti i online putem zvanične internet stranice kako bi se izbeglo čekanje na ulazu.

Šenbrun video vodič

Kako stići

Adresa:
Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien

Do Šenbruna je najbolje iz centra Beča stići metro linijom U4 (zelena linija) u pravcu Hütteldorf. Metro stanica Schönbrunn se nalazi na par minuta hoda od samog ulaza u dvorac. Za posetu zoološkom vrtu je bolje koristiti stanicu metroa Hietzing takođe na liniji U4.