Hofburg je kompleks rezidencija moćnog Habsburškoga carstva u centru Beča a nastao je u periodu od 13. do početka 20. veka. Reč je o velikom kompleksu od 240 hiljada kvadrata i 2600 prostorija sa 19 vrtova. Novi vladari su kroz istoriju proširivali ovaj kompleks tako da sada ima 18 krila od kojih su mnogi u različitim arhitektonskim stilovima.

Hofburgu u Beču
Hofburg
foto Emiliano Felicissimo / CC

Danas je jedan deo Hofburga zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije, a veći deo je pretvoren u muzeje i ostale prostore javne namene. Najpoznatiji muzeji u okviru Hofburga su: Odaja sa blagom (Schatzkammer), Carski apartmani, Muzej carice Elizabete (Sisi), Nacionalna biblioteka, Etnološki muzej, Efesov muzej, Muzej starih muzičkih instrumenata.

Sisi muzej

Muzej posvećen Sisi veoma živopisno oslikava život omiljene carice Elizabete od Bavarije poznatije kao Sisi koja je živela u periodu od 1837. do 1898. godine. Za cara Franju Josipa I se udaje 1854. godine koji je trebao da oženi njenu sestru ali se zaljubljuje u tada 15 godina staru Elizabetu. Carski par je živeo u dvorcu Šenbrun i u Hofburgu. Sisi je bila inteligentna, nadarena, izuzetno lepa a posebno su je zanimale književnost i istorija.

U muzeju se nalazi preko 300 eksponata a neki od njih su lični predmeti carice Sisi poput rukavica i suncobrana. Među eksponatima je i rekonstruisana raskošna haljina kakvu je nosila sa 16 godina kada je napuštala Minhen. Jedna od soba je posvećena njenom ubistvu. Muzej je rekonstruisan 2009. godine kada je dobio i brojne nove eksponate.

Španska škola jahanja

U kompleksu se nalazi i Španska škola jahanja (Spanische Reitschule) poznata po paradnim konjima lipicanerima i tradiciji od 450 godina. Sistematskim treningom stvara se vrhunska elegancija u kretanju ove divne životinje. Cene ulaznica za predstave su dosta visoke ali može se posetiti njihov trening za nekoliko puta manji iznos.

Adresa

Michaelerkuppel, 1010 Wien, Austria