U Atini se nalaze najznačajniji evropski arheološki lokaliteti ali Atina je i moderan, živ, veliki grad sa četiri miliona stanovnika. Grčka prestonica nudi puno raznovrsnih sadržaja koje mogu posetioca držati okupiranim danima.

Akropolj

Akropolj
Akropolj
foto Dimitris Kamaras / CC
Hram Partenon na Akropolju
Hram Partenon
foto Nicole Rouillard / CC

Akropolj je za većinu prva asocijacija na Atinu. Nekada kuća bogova danas se ponosno uzdiže iznad moderne Atine. Na njemu se nalaze najpoznatiji hramovi Stare Grčke – Partenon, Erehtejon (sa svojim čuvenim Karijatidama) i Hram Atine Nike.

Partenon je hram boginje Atine sagrađen u petom veku p.n.e. i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primer zlatnog preseka u arhitekturi.

Karijatide hrama Erehtejon na Akropolju
Karijatide hrama Erehtejon
foto Dimitris Kamaras / CC

Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon poznat po stubovima u obliku ženskih figura - karijatidama. One predstavljaju navodno prelepe devojke koje su Grci dovodili iz Karije (Mala Azija).

Ispod platoa sa hramovima nalazi se kapija Akropolja - Propileja. U podnožju se može videti tipično rimsko pozorište Heroda Atikusa iz 161 godine pre nove ere kapaciteta oko pet hiljada mesta u kome se danas odigravaju značajni koncerti i drugi kulturni događaji.

Obavezno ponesite šešir ako je dan sunčan i gledajte da Akropolj posetite ujutru kada nema ni gužve ni vrućine.

Akropoljski muzej

Karijatide u Akropoljskom muzeju
Karijatide
foto Mike Norton / CC

U savremenoj betonsko-metalno-staklenoj građevini švajcarskog arhitekte Bernara Čumija nalazi se Novi Akropoljski muzej otvoren 2009. godine sa izuzetno vrednim eksponatima uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja.

Stari muzej nalazio se na samom Akropolju, ali je izmešten par stotina metara dalje u novu zgradu zbog ograničenosti prostora.

Nacionalni arheološki muzej

Nacionalni arheološki muzej
Nacionalni arheološki muzej
foto Eric Fidler / CC

Nacionalni arheološki muzej predstavlja najveći arheološki muzej u Grčkoj i jedan od najznačajnijih muzeja na svetu. Muzej sadrži najveću kolekciju starogrčkih eksponata na svetu.

Iako je prvobitna namera krajem 19-tog veka bila da se u muzej smeste eksponati iz Atine i okoline on postaje centralni nacionalni arheološki muzej pa se u njemu mogu videti eksponati sa lokaliteta širom Grčke koji pokrivaju period od praistorije do kasne antike. Danas se u muzeju nalazi čak 11.000 eksponata.

Trg Sintagma i Parlament

Trg Sintagma
Trg Sintagma
foto Dimitris Kamaras / CC
Smena straže ispred grčkog Parlamenta na Sintagmi
Smena straže ispred grčkog Parlamenta
foto Harvey Barrison / CC

Sintagma koga zovu i Trg ustava je glavni gradski trg i sa njega vode najznačajnije Atinske ulice i bulevari. U čelu trga se nalazi zgrada grčkog Parlamenta koja je turistička atrakcija ne samo zbog same zgrade već zbog čuvene “smene straže” svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku. Stražari su obučeni u tradicionalne grčke nošnje i ne reaguju na gužvu oko njih.

Trg je zaista centralno mesto u gradu i na njemu se često održavaju koncerti ali i demonstracije. Oko trga se nalaze luksuzni hoteli i poslovne zgrade. Najpoznatija šoping ulica u Atini je Ermou i kreće sa trga Sintagma.

Plaka

Uličica i restorani u Plaki
Uličica i restorani Plake
foto Panoramas / CC

Stari deo Atine nalazi se podno Akropolja, na njegovim severno-istočnim obroncima. Za Atinjane je Plaka ono što je za Beograđane Skadarlija mada je reč o celom kvartu. Splet uskih, krivudavih, kaldrmisanih uličica sa neoklasičnim kućama iz 19-tog veka, iskopinama, crkvama, mnoštvom tradicionalnih restorana i prodavnica suvenira kao i veliki broj muzeja čine Plaku nezaobilaznim mestom za svakog turistu koji posećuje Atinu.

Od istorijskih atrakcija u Plaki se mogu videti Rimska agora / Rimski forum i drevna agora nekada politički i administrativni centar drevne Atine.

U najstarijoj gradskoj četvrti nalaze se i brojni muzeji. Muzej grčke narodne umetnosti - često nepravedno zanemaren od strane turista, Muzej grčkih popularnih muzičkih instrumenata, Kanelopulos muzej - mali i sa bogatom postavkom Mikenske kulture i vrednim Persijskim eksponatima, Benaki muzej islamske umetnosti.

Većina prodavnica prodaje jeftine suvenire ali se mogu pronaći i prodavnice sa vrlo kvalitetnom i autentičnom robom kao i vrhunske antikvarnice sa vrlo vrednim predmetima.

Monastiraki

Monastiraki u Atini
Monastiraki
foto Emmanuel Eragne / CC

Trg Monastiraki okružuje veliki broj tradicionalnih restorana i radnjica - antikvarnica, prodavnica suvenira i butika. On je haotičan, delimično neuredan ali pun šarma. Verovatno je najbolje mesto na kome možete kupiti suvenire ili pojesti suvlaki.

Trg dobija ime Monastiraki po manastiru koji se nekada tu nalazio a od koga je ostala samo crkva. Prepoznatljiva građevinu sa tri luka sa južne strane trga bila je džamija podignuta je u 18-tom veku tokom otomanske okupacije.

Do trga Monastiraki se lako može stići pešice sa trga Sintagma ili metroom pošto i plava i zelena linija ovde imaju stanicu.

Monastiraki
foto Weekend Wayfarers / CC
Monastiraki u Atini
foto Sharon Mollerus / CC

Nedeljom u prepodnevnim časovima Monastiraki se pretvara u pravu buvlju pijacu koja privlači ljude iz svih delova grada ali i brojne turiste. Treba pripraziti na lične stvari zbog džeparoša koji koriste gužvu.

Likavitos

Panoramski pogled na Atinu sa brda Likavitos
Panorama sa brda Likavitos
foto Konstantin Malanchev / CC
Atina sa pogledom na brdo Likavitos
Brdo Likavitos
foto Sharon Mollerus / CC

Brdo Likavitos kao najviša tačka u samom gradu od 227m pruža prelep panoramski pogled na ceo grad uključujući Akropolj i more u pozadini.

Na vrhu se nalazi crkva svetog Đorđa a ako ste za kafić ili restoran sa najlepšim pogledom u gradu ovde ste na pravom mestu.

Do vrha brda se može osim pošice stići i žičarom iz kvarta Kolonaki.

Stadion Panatinaiko

Stadion Panatinaiko
Stadion Panatinaiko
foto VangelisB / CC

Na ovom prelepom stadionu od belog mermera poznatim i pod imenom Kalimarmaro (“lepi mermerni”) obnovljene su Olimpijske igre 1896. godine. Star je preko 2.500 godina (566 godina p.n.e.) i najveći je mermerni stadion na svetu. Bio je proširen i renoviran 140. godine kada je dobio kapacitet od 50.000 mesta.

U antička vremena na njemu su se održavala atletska takmičenja na Panatenejama u čast boginje Atene.

Danas se stadion povremeno koristi za održavanje koncerata i ostalih kulturnih manifestacija.

Hram Zevsa Olimpijskog

Hram Zevsa Olimpijskog
Hram Zevsa Olimpijskog
foto George Rex / CC

Ostaci nekada kolosalnog hrama Zevsa Olimpijskog nalaze se u centralnom delu Atine. Izgradnja je započela u 6 veku p.n.e. a hram je završen tek u vreme rimskog cara Hadriana u 2. veku. Hram je opljačkan tokom varvarske invazije u 3. veku kada biva ozbiljno oštećen i nikada više popravljen.

Hram Zevsa Olimpijskog bio je najveći hram u Grčkoj. Od nekada 104 kolosalna stuba danas je ostalo samo 16 od kojih je jedan srušen i nalazi se na zemlji.

Zapio

Zapio
Zapio
foto sowwg2017 / CC

Zapio je jedna od najvažnijih zgrada u Atini. Ova neoklasična građevina podignuta je zbog olimpijskih igara 1896 godine i predstavlja prvu zgradu na svetu napravljenu baš zbog olimpijskih igara. Tada su se u njoj održavala takmičenja u mačevanju a tokom olimpijade 2004. godine u njoj se nalazio press centar. Pristupanje Grčke Evropskoj uniji je potpisano u Zapiju. Danas se ova zgrada koristi za izložbe i proslave.

Između Zapia i Parlamenta može se videti lepo uređen Nacionalni vrt veličine 15,5 hektara.

Turistička mapa Atine

Turistička mapa Atine