Veliki izbor brendova solidne raznovrsnosti i relativno popularnih cena čini Budimpeštu dobrim izborom za šoping.

Glavna šoping oblast u Budimpešte je sam centar Pešte. Najpoznatija ulica za šoping je Vaci (Váci utca). U ovoj ulici u blizini Dunavskog keja kojom dominiraju suvenirnice i antikvarnice nalazi se i dosta restorana i kafića. Do Vaci ulice najlakše je stići žutom linijom metroa (stanica Vörösmarty Utca) ili plavom (Ferenciek Tere).

Nedaleko od Vaci ulice nalazi se i Fashion street nastala nedavne 2007. godine rekonstrukcijom Deak Ferenc ulice. Iako vrlo kratka, predstavlja popularno mesto za kupovinu sa brendovima poput Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Max Mara, Lacoste, Benetton, Mexx, Sisley, Cream, s. Oliver, LLoyd, Byblos.

Duž 2,5 kilometara dugog Andraši bulevara koji vodi ka Trgu heroja i gradskom parku nalaze se najglamuroznije i najskuplje radnje. Tu su svoje mesto našli brendovi poput Louis Vuitton, Gucci, Roberto Cavalli, Burberry, Ermenegildo Zegna.

Suveniri i lokalni proizvodi

Lokalni proizvodi na pijaci u blizini Ribarskog bastiona
Pijaca sa suvenirima
u blizini Ribarskog bastiona

Osim u centru Pešte i na Centralnoj pijaci brojne su prodavnice suvenira i u blizini crkve svetog Matije i Ribarskog bastiona na Budimskoj strani grada. Od autentično mađarskih suvenira bogata je ponuda onih izrađenih od porcelana. Neizostavna je naravno i čuvena paprika u svim mogućim oblicima.

Turisti često u Budimpešti kupuju i čuveno desertno Tokajsko vino iz regiona Tokaj-Heđalja koga zovu i “vino kraljeva i kralj vina”.

Lokalni dizajneri koji imaju vrlo jedinstvenu ponudu mogu se naći u ulici Kiraly.

Centralna pijaca

Centralna pijaca u Budimpešti
Centralna pijaca
foto Sergey Melkonov / CC

Tradicionalni mađarski proizvodi mogu se kupiti na Centralnoj pijaci (Nagyvásárcsarnok) koja se nalazi u neogotičkoj građevini na kraju Vaci ulice i u blizini Mosta slobode sa Peštanske strane. To je najveća zatvorena pijaca u Budimpešti i predstavlja jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u Budimpešti. Za nju kažu da je posle Velikog bazara u Istanbulu najveća natkrivena pijaca u Evropi sa preko 10.000 kvadrata. Zgrada potiče iz 1896. godine.

Na osnovnom nivou nalaze se prehrambeni proizvodi a na nivou iznad mogu se naći razne mađarske rukotvorine. Ispod osnovnog nivoa nalaze se štandovi sa ribom i mesom.

Osim tipično mađarskih proizvoda dobra je ponuda i orijentalnih začina. Svakako je moguće na pijaci i pojesti nešto sa nogu.

Dan u nedeljiRadno vreme
Ponedeljak06:00 - 17:00
Utorak06:00 - 18:00
Sreda06:00 - 18:00
Četvrtak06:00 - 18:00
Petak06:00 - 18:00
Subota06:00 - 15:00
Nedeljazatvoreno

Tržni centri i outleti

Dva velika tržna centra u Budimpešti su našla svoje mesto pokraj železničkih stanica. Šoping centar Arena plaza nalazi se pored stanice Keleti a pokraj stanice Nyugati svoje mesto je našao WestEnd City Center.

Na jugozapadnom obodu Budimpešte nalazi se relativno mali Premier Outlet Center sa oko 90 prodavnica. Do trznog centra se može stići i autobusom iz Bude sa stanice na trgu Etele. Među prisutnim brendovima su: Adidas, Benetton, Calzedonia, Ecco, Gant, Gap, Gas, Geox, Pierre Cardin, Guess, Helly Hansen, Levi’s, Mango, Nike, Office shoes, Pepe Jeans, Puma, Replay, Samsonite, Timberland, Tom Tailor, Tommy Hilfiger. Radi svakog dana od 10:00 do 20:00h. U nedostatku pravog velikog outlet shopping centra u Budimpešti kupovina u nepunih 200km udaljenom Parndorf outletu u Austriji nije redak slučaj za stanovnike Budimpešte.

Arena plaza

Arena plaza tržni centar
foto Misibacsi / CC

Pokraj istočne železničke stanice Keleti na oko 5 min hoda nalazi se najveći tržni centar u Budimpešti. Arena plaza se prostire na 3 sprata i 194.000 kvadrata. Otvoren je 2007. godine. Poseduje i 2.800 podzemnih parking mesta. Dosta je popularan kod mlađe populacije. Do ovog tržnog centra vodi crvena linija metroa, stanica Keleti Pályaudvar.

Brendovi: H&M, Zara, Pull&Bear, Bershka, Mango, Pepe Jeans, Oysho, MAC, Douglas, Michael Kors, Swarovski, Pandora, Gant, Massimo Dutti, Timberland, Levi’s, New Yorker, Orsay, Gas, Gant, C&A, Benetton, Intimissimi, Calzedonia, Springield, Nautica, Marc O’Polo, Samsonite, Geox, Ecco, Office shoes, Deichmann, Bata, Timberland, Media Markt

Dan u nedeljiRadno vreme prodavnica
Ponedeljak10:00 - 21:00
Utorak10:00 - 21:00
Sreda10:00 - 21:00
Četvrtak10:00 - 21:00
Petak10:00 - 22:00
Subota10:00 - 22:00
Nedeljazatvoreno

Web sajt: arenaplaza.hu
Adresa: Kerepesi 9, 1087 Budapest

WestEnd City Center

WestEnd tržni centar
foto Egrian / CC

Tržni centar WestEnd City Center je veliki, na četiri sprata i 186.000 kvadrata, sa preko 400 različitih prodavnica i ostalog pratećeg sadržaja. Otvoren je 1999. godine i bio je najveći šoping centar u centralnoj evropi. Poseduje zanimljiv vodopad i fontanu ali svakako da retko koji posetilac zbog toga ovde dolazi. Osim velike ponude garderobe ima i solidnu ponudu tehničke robe sa velikom Media Markt prodavnicom ali i 220Volt i 576 Kbyte Shop.

Kupovina se može obaviti u radnjama sledećih brendova: Bershka, H&M, H&M home, Mango, Zara, Massimo Dutti, Tommy Hilfiger, Desigual, Helly Hansen, Levi’s, Mac, New Yorker, Pull&Bear, Pepe Jeans, Timberland, Adidas, Nike, Converse, Arena, Guess, C&A, Calzedonia, Stradivarius, Gas, Ecco, Geox, Skechers, Office shoes, Deichmann, Orsay, Pandora, Swarovski, Swatch, Rossmann, L’Occitane, Sony, Media Markt

Osim klasične fast food ponude velikih lanaca kakvi su KFC, Burger King, McDonalds, Nordsee, Belfrit prisutni su i klasičniji restorani. Na osnovnom nivou kafu možete popiti u Starbucks cafeu. U okviru tržnog centra nalazi se i Spar supermarket.

Kako se WestEnd tržni centar nalazi u blizini Nyugati železničke stanice mnoštvo je prevoza kojima se može do ovog tržnog centra doći - metro linija broj 3 (plava linija), tramvaji 4 i 6 ili autobusi 9, 20 i 78.

Dan u nedeljiRadno vreme prodavnica
Ponedeljak10:00 - 21:00
Utorak10:00 - 21:00
Sreda10:00 - 21:00
Četvrtak10:00 - 21:00
Petak10:00 - 21:00
Subota10:00 - 21:00
Nedelja10:00 - 18:00

Neke prodavnice imaju drugačije radno vreme u odnosu na tržni centar. Restorani i kafići su otvoreni svakog dana od 08:00 do 22:00.

Web sajt: westend.hu
Adresa: 1062 Váci út 1-3

Mammut

Na Budimskoj strani grada nalazi se tržni centar Mamut (Mammut). Najlakše je do njega stići crvenom linijom metroa, stanica Moszkva Tér.

Brendovi: Bershka, Calzedonia, Gant, Gaudi, Intimissimi, Levi’s, Orsay, Springfield, Benetton, H&M, Nike, Arena, Scholl, Deichmann, Ecco, Humanic, Office shoes, Piella, Media Markt, iStyle, Samsung

Dan u nedeljiRadno vreme prodavnica
Ponedeljak10:00 - 21:00
Utorak10:00 - 21:00
Sreda10:00 - 21:00
Četvrtak10:00 - 21:00
Petak10:00 - 21:00
Subota10:00 - 21:00
Nedelja10:00 - 18:00

Restorani i kafići rade od 10:00 do 22:00.

Web sajt: mammut.hu
Adresa: 1024 Lövőház 2-6

Allee Center

Ovaj tržni centar nalazi se takođe na Budimskoj strani Budimpešte. Nije dovoljno zanimljiv da bi se u njega dolazilo iz udaljenijih delova grada, ali više nego korektan ako se nađete u njegovoj blizini.

Brendovi: H&M, Zara, C&A, Stradivarius, Bershka, Marks&Spencer, New Yorker, Mayo Chix, Orsay, Van Graaf, Ecco, Humanic, Players Room, Salamander, Tamaris, Office Shoes.

U okviru tržnog centra nalazi se i InterSpar supermarket kao i solidan izbor fast food restorana.

Odmah pored tržnog centra nalasi se tradicionalna pijaca Fehervari sa svežim voćem i povrćem, raznim mlečnim proizvodima i mesom.

Adresa: Oktober huszonharmadika 8-10, 1117 Budapest

Arkad

Arkad tržni centar je dobar izbor za kupovinu odeće. Dosta je veliki sa preko 200 prodavnica. Do tržnog centra vodi crvena linija metroa (stanica Örs Vezér Tere). Tržni centar poseduje i veliki parking sa 1600 mesta u kome su prva 2 sata parkiranja besplatna a svaki naredni sat se naplaćuje 200 HUF. Nalazi se u istočnom delu grada.

Brendovi: C&A, H&M, Zara, Bershka, Benetton, Mango, Terranova, Reno, Helly Hansen, Desigual, Springfield, Stradivarius, Van Graaf, NewYorker, Levi’s, Ecco, GEOX, Skechers, Deichman, Office Shoes, Vagabond, Retro, Humanic, Nike, Adidas, Puma, Converse, Budmil, Jeans Club, Kenvelo, Promod, Intimissimi, Orsay, Douglas, Müller, Carpisa, Samsonite, Swarovski, Rossmann, Tamaris, Bijou Brigitte, LEGO Store, JYSK, Media Markt.

Adresa: Örs vezér tere 25/A, 1106 Budapest

Corvin Plaza

Ako niste za ogroman šoping centar poput WestEnda ili Arene, Corvin Plaza nije loš izbor sa svojih 79 prodavnica. Tržni centar je otvoren krajem 2010 godine. Nalazi se u jugo-istočnom širem centru Budimpešte u vrlo zanimljivom kraju. Verovatno je reč o tržnom centru koji ima najviše sadržaja za decu u Budimpešti.

Brendovi: H&M, C&A, CCC, Decathlon, Deichmann, Ecco, Levi’s, Mohito, NewYorker, Office Shoes, Reserved, Retro Jeans, Sinsay, Tamaris, Carpisa, Promod, Orsay, Tatuum.

Od restorana i kafića u tržnom centru se nalaze Burger King, Belfrit, KFC, Mevlana Kebab, Pasta Italia, Salad & Co., Subway, Ázsia Lótusz, Cafe Frei, OXO Bubble Tea, Olé Smoothie Bar, Starbucks.

Najlakše je do ovog tržnog centra stići plavom linijom metroa ili tramvajskim linijama 4 i 6. Tržni centar je otvoren od 10:00 do 21:00h osim nedeljom kada radi 2 sata kraće.

Adresa: Futó utca 37-45, 1083 Budapest