Iako kule i zidovi Ribarski bastion izgledaju bajkovito i srednjevekovno oni su projektovani i izgrađeni između 1895 and 1902 godine i nikada nisu služili kao utvrđenje. Bastoin se nalazi odmah pokraj crkve svetog Matije na budimskoj strani grada.

Kula Ribarskog bastiona
Kula Ribarskog bastiona

Sedam tornjeva ove neogotičke terase predstavljaju sedam plemena koja su se doselila 896. godine i koja su osnovala Mađarsku. Ime potiče od riblje tržnice koja se na tom području nalazila tokom srednjeg veka a celo područje je nosilo naziv Ribarski grad.

Bronzana statua Svetog Stefana Mađarskog na konju iz 1906. godine nalazi se između Ribarskog bastiona i crkve Svetog Matije. Sveti Stefan je pripadao dinastiji Arpadovića, bio je prvi kralj Mađarske i vladao u periodu od 1001. do 1038. godine. Kruna koju je dobio od pape dobija gotovo mitski status među Mađarima. Slavi se kao svetac i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi.

U Drugom svetskom ratu Ribarski bastion je gotovo potpuno uništen a obnovljen je u periodu 1947–48.

Ribarski bastion tokom zime
Ribarski bastion tokom zime
foto Andrés Nieto Porras / CC

Sa Ribarskog bastiona se pruža fenomenalan pogled na Dunav, Margitino ostrvo, Peštu i Gelertovo brdo. Na terasi Bastiona se nalazi i kafić.

Pogled na Parlament u Budimpešti sa Ribarskog bastiona
Pogled na Parlament sa Ribarskog bastiona
foto BriYYZ / CC

Kako stići

Najatraktivniji ali i najskuplji način za dolazak do Ribarskog bastiona je svakako žičara iz 1870. godine koje kreće sa budimske strane Lančanog mosta pokraj tunela sa trga Adam Klark. Povratna karta je oko 6€ a u jednom pravcu oko 3,5€. Žičara radi od 07:30 do 22:00. Od vrha žičare je Ribarski bastion udaljen oko 600 metara.

Stepenicama je potrebno oko deset minuta da bi se stiglo od Lančanog mosta do Bastiona.

Sa trga Deak Ferenc na kome se ukrštaju plava, crvena i žuta linija metroa saobraćaja autobus broj 16 do Ribarskog bastiona. Od trga Széll Kálmán na crvenoj liniji metroa saobraća bus 16a ili se može prošetati 15-tak minuta do samog Bastiona kroz vrlo prijatno okruženje.

Korisne informacije

  • Adresa - Szentharomsag ter, Budapest 1014
  • Ulaznice - Pristup Ribarskom bastionu potpuno je slobodan i besplatan tokom čitavog dana i noći. Samo se pristup gornjoj terasi naplaćuje oko 2,5€ ali pogled sa nje nije ništa bolji pa nema razloga kupovati ulaznicu.

Video