Špansko selo (Poble Espanyol) je još jedna u nizu velikih atrakcija izgrađenih u Barseloni za Svetski sajam 1929. godine. Iako je bilo planirano da se selo sruši posle završetka izložbe zbog neočekivano velikog interesovanja to nije učinjeno.

Danas je Špansko selo svojevrstan muzej arhitekture i kulture Španije. Čini ga 117 zgrada, trgovi i ulice tipične za 15 različitih oblasti Španije. U okviru ovog kompleksa se nalazi i pozorište, muzej savremene umetnosti, umetničke radionice i niz restorana sa specijalitetima koji potiču iz raznih regiona Španije.

Nalazi se u jednom od turistički najinteresantnijih delova Barselone, u blizini Magične fontane.

Jedna od zanatskih radionica u Španskom selu
Jedna od zanatskih radionica u Španskom selu

U Španskom selu se danas nalazi više desetina različitih zanatskih radionica čiji se proizvodi mogu kupiti. Više od 30 umetnika ovde pred posetiocima stvara različite predmete od stakla, kože, keramike, drveta. Pored raznih ukrasnih predmeta i nakita koji se ovde izradi moguće je kupiti čak i ručno izrađene klasične španske gitare. Najviše pažnje turista privlači poseta staklariji gde majstori prave najrazličitije predmete od stakla.

Muzej Fran Daurel je privatna kolekcija koja je takođe deo sela a sadrži dela čuvenih španskih umetnika poput Pikasa, Dalija i Mira. Muzej sadrži kolekciju slika, skulptura, tapiserija, crteža i predmeta od keramike.

Moderna umetnost u Španskom selu
Moderna umetnost u Španskom selu

Različiti kulturni događaji se često odigravaju u Španskom selu - koncerti, flamenko nastupi, gastronomski festivali, venčanja kao i različite aktivnosti za najmlađe. Glavni trg može da ugosti događaje sa 5.000 posetilaca.

Doček Nove godine se takođe organizuje u okviru ovog kompleksa. Za više informacija o dočeku posetite ovaj sajt.

Radno vreme

Dan u nedeljiRadno vreme
Ponedeljak9:00 - 20:00h
Utorak9:00 - 00:00h
Sreda9:00 - 00:00h
Četvrtak9:00 - 00:00h
Petak9:00 - 03:00h
Subota9:00 - 04:00h
Nedelja9:00 - 00:00h

Prodavnice i radionice su otvorene tokom leta od 10:00 do 20:00, tokom zime do 18:00 a tokom proleća i jeseni do 19:00.

Lokacija

  • Adresa - Avda. Francesc Ferrer i Guardia 13, 08038 Barselona

Korisne informacije

  • Ulaznice - Moguće je kupiti ulaznice online bez čekanja u redu i po nižoj ceni putem zvaničnog sajta Španskog sela. Cena regularne ulaznice je 14€ ali je cena za online kupovinu 12,60€. Postoje popusti za decu, studente i starije od 65 godina. Pri online kupovini postoji i porodična karta za dve odrasle osobe i dvoje dece po ceni od 36€.
  • Kako stići - Metro linije 1 i 3 do Espanya stanice. Autobusi linije 13, 23 i 150 stanica Poble Espanyol.

Špansko selo video