Vatikan je najmanja suverena država na svetu i cela njena teritorija se nalazi u Rimu. Poznata je po bazilici Svetog Petra, Sikstinskoj kapeli i Vatikanskim muzejima u kojima se nalaze neke od najpoznatijih slika i skulptura na svetu.

Glavno je sedište Katoličke crkve i njenog poglavara Pape koji poseduje apsolutnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što ga čini jedinim apsolutnim monarhom u Evropi.

Vatikan je najmanja nezavisna država na svetu po površini od samo 44 hektara ali i po broju stanovnika kojih ima oko hiljadu od kojih samo oko 450 ima državljanstvo. Zbog male površine Vatikana ambasade stranih zemalja nalaze se van samog Vatikana u italijanskom delu Rima. Švajcarska garda je najmanja ali pošto potiče iz 1506. godine i najstarija je vojska na svetu.

Bazilika Svetog Petra

Bazilika Svetog Petra
Bazilika Svetog Petra
Bogato ukrašena Bazilika Svetog Petra
Bogato ukrašena
Bazilika Svetog Petra
foto Byron T. / CC

Epicentar katoličke crkve pleni ne samo svojim značajem kao jedan od najsvetijih mesta hrišćanstva već i svojim dimenzijama i izgledom. Nalazi se na istoimenom trgu a poseban značaj joj daje i to što se u njoj nalazi grobnica Sv. Petra.

Na izgradnji ove bazilike učestvovali su vrhunski italijanski umetnici poput Bramantea, Berninija i Mikelanđela. Stara bazilika sv. Petra potiče iz 326. godine.

Mikelanđelova Pijeta
Mikelanđelova Pijeta
foto Tyler / CC

Mikelanđelova Pijeta se nalazi u prvoj desnoj kapeli Bazilike i predstavlja njegovo prvo potpisano delo. Skulpturu je isklesao u mermernom bloku za dve godine kada je imao samo 25 godina. Skultura prikazuje Bogorodicu sa beživotnim sinom u krilu.

Moguće je popeti se na kupolu Bazilike Svetog Petra. Osim čekanja u dugom redu treba savladati i brojne stepenice ali se sa vrha pruža veličanstven pogled na Rim.

Vatikanski muzeji

Spiralne stepenice Vatikanskog muzeja
Spiralne stepenice
foto Alessandro Grussu / CC

Prema poseti u 2016. godini Vatikanski muzeji našli su se na petom mestu najposećenijih muzeja na svetu sa preko 6 miliona posetilaca. Veliki broj vrednih umetničkih dela koje su pape sakupljale vekovima nalazi se u 1400 prostorija ovog jedinstvenog kompleksa.

Vatikanske muzeje čini nekoliko celina - Egipatski, Etnološki i Etrušćanski muzeji, Sikstinska kapela, Rafaelove stance, Pinakoteka.

Trg Svetog Petra

Fontana na trgu Svetog Petra u Vatikanu
Fontana
foto Dennis Jarvis / CC

Ispred Bazilike Svetog Petra u Vatikanu nalazi se ogromni ovalni Trg Svetog Petra (Piazza San Pietro). Trg je projektovao slavni Bernini.

Na sredini trga nalazi se obelisk iz Heliopolisa u Egiptu koji je Kaligula davne 37. godine premestio u Rim a na sadašnjem mestu je od 16-tog veka. Sa strane obeliska nalaze se dve fontane. Trg okružuju kolonade sa dorskim stubovima na kojima se nalazi 140 statua svetaca.

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela
Sikstinska kapela
foto Francisco Anzola / CC

Mikelanđelove neprevaziđene freske, remek-dela Stvaranje Adama i Strašni sud nalaze se u Sikstinskoj kapeli. Sama kapela dobila je ime po papi Sikstu IV koji je restaurirao staru Veliku kapelu u periodu 1477-1480. godine. Tavanicu je oslikao Mikelanđelo između 1508. i 1512. godine.

U Sikstinskoj kapeli se odvija proces izbora novog pape.

Vatikan video

Ulaznice za Vatikanske muzeje

Kako gužve na ulazima mogu biti vrlo velike preporučuje se kupovina ulaznica online iako su one tako skuplje za 4 evra. Karte možete kupiti na zvaničnom sajtu muzeja putem ovog linka.

Cenovnik ulaznicaCena €
Ulaznica16
Online rezervacija4
Audio vodič (opciono)7
Audio vodič za decu 6 do 12 godina (opciono)5