Dugoročna vremenska prognoza za Češku nije pouzdana i vreme se dosta brzo menja a velike oscilacije od godine do godine čine ovaj zadatak još težim.

U principu, najveće šanse za lepo vreme u Pragu imate u kasno proleće i ranu jesen pa se preporučuje dolazak krajem maja ili junu, a kasnije tokom to je mesec septembar. U ovim periodima možete očekivati sunčano vreme ili delimično oblačno sa temperaturama od 20-tak stepeni i prijatne večeri.

Jul i avgust su najtopliji meseci u Pragu i imaju najviše turista, ali imajte u vidu da period od početka maja do kraja avgusta ima najviše padavina.

Karlov most u Pragu tokom zime sa snegom
Karlov most zimi
foto Jirka Matousek / CC

Tokom hladnijih meseci (novembar-mart) gužve u gradu su znatno manje, dan je kraći pa mrak možete očekivati već od 16:30-17:30 tokom zime. Prag deluje magično tokom Božića i kada padne sneg, mada se retko dešava da ima snega na Božić. Čak i bez snega od kraja novembra grad izgleda odlično zahvaljujući dogatoj dekoraciji, božičnim jelkama i ukrasnim svetiljkama a tu su i za turiste uvek privlačni praznični sajmovi na otvorenom.

Za jesenji doživljaj grada sa intenzivnim bojama lišća Prag je najbolje posetiti u drugoj polovini oktobra a već početkom novembra postaje značajno hladnije.