Zvuči jako izazovno turu po Pragu pretvoriti u turu praških pivnica i uživati u vrhunskim češkom pivu, svinjskim kolenicama i kobasicama ali Prag ima još jako puno toga da ponudi.

Za posetioce koji imaju samo jedan dan za posetu Pragu neizbežno je videti Praški dvorac, Karlov most i Starogradski trg. Već za tri dana mogu se lepo obići sve glavne atrakcije Praga.

Mnogi turisti se ponovo vraćaju u “Zlatni grad” na Vltavi i za njih je osim istorijskog centra obično interesantno i Novo Mesto (Nové Město) kao i prelepa stambena četvrt Vinogradi (Vinohrady) poznata po prestižu i eleganciji.

Karlov most

Karlov most
Jutro na Karlovom mostu
foto Roman Boed / CC

Izgradnja ovog jedinstvenog mosta na Vltavi je započeta 1357. kao zamena Juditinom mostu koji je teško oštećen u poplavama 1342. godine. Karlov most je završen 1402. godine. Za razliku od starog mosta koji su tu nalazio, Karlov most je izdržao mnoge poplave kao i najgoru poplavu koja je pogodila Češku u poslednjih 500 godina koja se desila 2002. godine.

U početku je nosio ime Kameni most dok sadašnje ime nosi od 1870. godine. Sve do 1841. godine bio je jedini most na Vltavi u Pragu i imao ogroman značaj u povezivanju starog grada i Praškog zamka.

Karlov most

Karlov most je dugačak 621 metar a širok gotovo 10 metara. Ima 16 lukova i zaštićen je kulama sa obe strane mosta. Posebno je interesantna kula u gotskom stilu sa istočne strane mosta ka starom gradu. Most dekoriše 30 uglavnom baroknih statua koje su postavljene oko 1700 godine. Od 1965. originalne statue su počele da se prebacuju u Nacionalni muzej a na njihovom mestu se danas nalaze replike.

Statua Sv. Jovana Nepomuka na Karlovom mostu
Statua sv. Jovana Nepomuka

Najznačajnija statua koja se nalazi na mostu prikazuje sv. Jovana (Jana) iz Nepomuka, nacionalnog sveca Češke i zaštitnika reka, mostova, mornara, ribara i rudara. Tadašnji kralj je posle okrutnog mučenja 1393. godine zapalio i bacio ovog mučenika u Vltavu. Poštovan je u mnogim gradovima srednje Evrope. Katedrala u Zrenjaninu takođe je posvećena Jovanu Nepomuku. Mošti mu se nalaze na Hradčanima u katedrali Sv. Vida.

Između 2008. i 2010. godine most doživljava veliku restauraciju koja je naišla da dosta negodovanja. Tom prilikom je osim ojačanja stubova i nove hidroizolacije Karlov most ponovo popločan i zamenjeno je dosta blokova kamena u zidovima. Kritike su stigle od konzervatora iz svih krajeva Evrope zato što se novi kamen ne podudara sa originalnim, loše je postavljen i zbog velike količine zamenjenog materijala. Čak se i UNESCO oglasio i osudio urađenu restauraciju.

Karlov most predstavlja najveću gradsku atrakciju, neizostavno mesto koje se mora videti u Pragu i zato tokom celog dana vrvi od turista. Nešto je samo manja gužva noću i rano ujutru. Obeležje mosta su lokalni slikari i muzičari. Moguće je popeti se na kule sa obe strane mosta (Staroměstská věž i Malostranská věž) za vrlo lep pogled na sam Karlov most i okolinu.

Praški dvorac

Praški dvorac
Praški dvorac
foto Shannon Rand / CC

Praški dvorac čini kompleks zgrada koje potiču iz 9-tog veka a predstavlja i zvaničnu rezidenciju predsednika Češke republike. Prema Ginisovoj knjizi rekorda ovo je najveći drevni dvorac na svetu sa površinom od gotovo 70.000 kvadratnih metara.

Sa uzvišenja na kome se nalazi ovaj dvorac pruža se panoramski pogled na gotovo celi Prag.

Praški dvorac - panorama grada
Praški dvorac - panorama grada

Smena predsedničke garde u Praškom dvorcu na svakih sat vremena u toku dana takođe predstavlja turističku atrakciju.

Katedrala Svetog Vida

Katedrala Svetog Vida u Pragu
Katedrala Sv. Vida
foto neurock / CC

Najdominantnija zgrada Praškog dvorca je gotička katedrala sv. Vida iz 14-tog veka. Ne samo da je najveća i najznačajnija crkva u Češkoj već i jedna od najmonumentalnijih katedrala srednje Evrope.

Kapela sv. Vaclava najznačajnije je mesto u katedrali jer se u njoj nalaze posmrtni ostaci ovog zaštitnika Češke. U katedrali se nalazi i kraljevska kripta, brojne bočne kapele, freske, vitraži.

Zlatna ulica

Zlatna ulica u Pragu
Zlatna ulica
foto Shann Yu / CC

Zlatna ulica nalazi se u blizini Praškog dvorca. Poznata je po malim šarenim kućama od kojih neke potiču iz 16-tog veka.

Prvobitno su kuće pripadale zlatarima a prema legendi car Rudolf II je tu imao svoje alhemičare koji su probali da pretvore gvožđe u zlato. Danas se u tim skučenim kućicama nalaze suvernice.

U kući broj 22 od 1916. do 1917. godine živeo je Franc Kafka. Češki nobelovac Jaroslav Seifert takođe je živeo u ovoj ulici.

Starogradski trg

Starogradski trg
Starogradski trg
foto Nitin Vyas / CC

Najstariji i najznačajniji praški trg je Starogradski trg (Staroměstské náměstí). Nastao je još u desetom veku i proteže se na površini većoj od 9.000 kvadrata.

Glavna atrakcija trga je svakako astronomski sat koji se na njemu nalazi. Trgom dominiraju dva tornja hrama Marije Device Tinske, crkva Sv. Nikole i zgrada stare gradske većnice.

Na centralnom delu trga nalazi se spomenik verskom reformatoru Janu Husu.

Starogradski trg u Pragu noću
Starogradski trg je vrlo živ i noću

U prizemlju raznobojnih zgrada na trgu nalaze se brojni restorani, galerije i prodavnice. Božićni sajmovi koji se tradicionalno održavaju na Starogradskom trgu obično se postavljaju oko 20. novembra i traju do nekih nedelju dana posle Nove godine. Drugi veliki Božićni sajam održava se na Venceslavovom trgu.

Astronomski sat

Astronomski sat
Astronomski sat
foto Elena / CC

Astronomski sat u Pragu (Orloj) montiran je 1410. godine i predstavlja jedan od najstarijih i najdetaljnijih satova tog tipa na svetu. Za vreme Drugog svetskog rata je gotovo u potpunosti uništen ali je uspešno obnovljen do 1948. godine.

Na svaki pun sat se prozori na satu otvaraju i pojavljuju se figure Isusa i 12 apostola.

Hram Device Marije Tinske

Hram Device Marije Tinske na Starogradskom trgu u Pragu
Hram Device Marije Tinske
foto Alasdair Mckenzie / CC

Ova monumentalna gotička crkva na Starogradskom trgu sa 80 metara visokim tornjevima blizancima predstavlja jedan od najupečatljivijih kadrova Praga. Izgrađena je između sredine 14-tog i ranog 16-tog veka na mestu crkve iz 11-tog veka. Krajem 17-tog veka posle požara unutrašnjost dobija barokni izgled.

Orgulje koje se nalaze u crkvi potiču iz 1673 godine delo su Hans Heinrich Mudta iz Nemačke i najstarije su u Pragu. Restaurirane su u Bonu i vraćene u crkvu 2000-te godine.

Crkva doživljava veliku rekonstukciju od 1973. godine. Na uskrs 1992. godine dobija novo zvono od 960kg u severnom tornju koji je bio prazan od vremena nemačke okupacije. Još tri nova zvona od 300kg, 500kg i 2500kg postavljena su 2008. godine.

Severni toranj se zove Eva a južni Adam.

Venceslavov trg

Venceslavov trg
Venceslavov trg u sumrak
foto Ed Webster / CC

Venceslavov trg je jedan od glavnih gradskih trgova Praga i poslovni i kulturni centar. Na njemu se nalazi spomenik princu Venceslavu I ubijenom je 935 a potom proglašenim za sveca zaštitnika Bohemije. Do 1848 nosio je ime Konjski trg. U čelu trga nalazi se Narodni muzej.

Brojni istorijski događaji odigrali su se na ovom trgu - demonstracije, proslave i ostala javna okupljanja. Bio je i centar “plišane revolucije” 1989. godine koja je dovela do pada tadašnjeg komunističkog režima.

Jevrejski kvart Jozefov

Španska sinagoga u Pragu
Španska sinagoga
foto Manuamador / CC

Istorijski jevrejski geto Jozefov je poznat po dobro očuvanim sinagogama. Staronova sinagoga je najstarija aktivna sinagoga u Evropi i potiče iz 13-tog veka, a u ovoj četvrti se nalazi još 4 sinagoge iz 16-tog veka. Španska sinagoga je novijeg datuma (19. vek) ali je vrlo atraktivna zbog svojih ornamenata. Staro jevrejsko groblje je najstarije u Evropi i takođe se nalazi u ovoj četvrti.

Jevreji se naseljavaju u Pragu od 10-tog veka. Početkom 20-tog veka veći deo ovog dela grada srušen i napravljen da liči na Pariz ali je sačuvano 6 sinagoga, staro groblje i gradska skupština.

Zgrada koja pleše

Zgrada koja pleše
Zgrada koja pleše
foto Honza Sterba / CC

Ova neobična savremena građevina podignuta je na obali Vltave u periodu 1994-1996 godine. Projektovao je američki arhitekta Frenk Geri. Prvobitno je nazvana Fred i Džindžer po čuvenom filmskom plesnom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžers. Kombinacija je neobaroka, neogotike i Art Nouveau.

Neobičan oblik Plešuće zgrade i tehnička rešenja bila su i ostala predmet velike javne debate.

Lenonov zid

Lenonov zid u Pragu
Lenonov zid
foto Ian Southwell / CC

Jedan običan zid postaje Lenonov kada ga 80-tih godina fan Džona Lenona oslikava grafitima posvećenim ovoj muzičkoj ikoni. Ubrzo postaje simbol ljubavi, slobode i otpora tadašnjem režimu pošto Lenonove pesme često veličaju slobodu. Postao je mesto okupljanja tokom studentskih protesta.

Zid se neprestano menja a originalni grafiti posvećeni Lenonu su davno nestali. Više puta je potpuno prefarbavan u belo ili ubrzo biva ponovo oslikan.

Turistička mapa Praga

Turistička mapa Praga