Cela Verona ima ukus ljubavne čarolije, poznate po najlepšoj i najtragičnijoj ljubavnoj priči ikada ispričanoj. Ovaj romantični grad je osim Romea i Julije ugostio još dva Šekspirova dela.

Verona je na UNESCO-voj listi svetske baštine i ima izuzetno dobro očuvano staro gradsko jezgro. Osim čuvene Arene grad ljubavi poznat je po prelepim mostovima na reci Adiđe koja poluokružuje centar grada, crkvama, trgovima, tvrđavi i palatama. Arhitektura Verone je vrlo specifična romaničko-gotička sa puno građevina od ružičaste cigle.

Dolina Poa u kojoj se nalazi poznata je po odličnim lokalnim vinima i hrani. U blizini grada nalazi se i jezero Garda, najveće u Italiji.

Iako je reč o gradu sa 250.000 stanovnika Verona predstavlja značajan industrijski centar i važno saobraćajno čvorište ali to ostaje potpuno nevidljivo za posetioce.

Arena

Arena u Veroni noću
Arena u Veroni
foto Bernardo Contopoulos / CC

Rimski amfiteatar poznatiji kao Arena podignut je u prvom veku a uz Romea u Juliju najprepoznatljiviji je simbol Verone u svetu. Arena u Veroni predstavlja jednu od najbolje očuvanih drevnih građevina ove vrste u svetu iako je doživela teška oštećenja naročito spoljnog prstena u zemljotresu 1117. godine.

Arena je i danas u upotrebi a poznata je po grandioznim operama koje se u njoj izvode ali i po koncertima najpoznatijih muzičara modernijih žanrova. Za muzičke događaje pogodna je i zbog odlične akustike. U davna vremena ona je primala 30.000 posetilaca a danas iz sigurnosnih razloga taj broj je smanjen na 15.000.

Nalazi se u centru Verone na trgu Bra iako je u vreme izgradnje bila van gradskih zidina.

Julijina kuća

Balkon Julijine kuće
Balkon Julijine kuće

Šekspir je scenario Romea i Julije, najpoznatije i najtragičnije ljubavne priče u istoriji smestio u Veronu.

Postoje tvrdnje da scenario drame u stvari istinita priča pošto su porodice Monteki i Kapuleti zaista postojale, ali ne postoje istorijski dokazi o sukobu među njima niti postoje dokazi da su živeli u Veroni. Navodi se i da se je u ranim rukopisima radnja ovog čuvenog romana bila smeštena u Sienu. Ne postoje dokazi ni da je Šekspir ikada bio u Veroni.

Statua Julije koja 'donosi sreću' u dvorištu kuće Kapuletovih
Statua Julije

Kuća Kapuletovih u koju hrle brojni turisti nalazi se u ulici Capello na broju 23 u blizini trga delle Erbe. Naravno da ova kuća nije prava Julijina kuća već je ona, u ime sećanja na poznati par, odabrana 1930. godine. Svejedno, danas kuća Julije Kapuleti predstavlja najposećeniju atrakciju Verone i dočarava najlepšu priču o tragičnoj ljubavi ikada ispričanu.

Atrakcija kuće je balkon sa koga su se navodno Romeo Monteki i Julija Kapuleti zaklinjali na večnu ljubav. U dvorištu se nalazi bronzana statua Julije koju brojni turisti po verovanju dodiruju da bi im donela sreću u ljubavi.

Kuća datira iz 13. veka a u unutrašnjosti kuće je postavka predmeta tipičnih za taj period.

Trg Erbe

Trg Erbe
Trg Erbe

Trg Erbe (Piazza delle Erbe) je centralni gradski trg a odmah pored njega se nalazi i Piazza dei Signori. Raznobojne zgrade iz različitih epoha čine ga vrlo živopisnim. Centralno mesto trga zauzima fontana Madona Verona iz 1368. godine sa statuom Madone iz davne 380-te godine. Na centralnom delu trga nalazi se kapelica Berlina koja se koristila za ustoličenje gradskog poglavara.

Na trgu se nalazi i najveći toranj u Veroni (Torre dei Lamberti) visok 84 metra a podignut 1172. godine. Toranju današnji izgled daju Venecijanci u 16-tom veku. Na tornju se nalazi veliki sat koje je dodat na građevinu dodat 1779. godine.

Palata Mafei, statua Svetog Marka i kuće Mazzanti
Palata Mafei, statua Svetog Marka i kuće Mazzanti

Pažnju privlači i barokna palata Mafei iz 1668. godine na čijem se vrhu nalaze statue grčkih božanstava - Herkula, Jupitera, Venere, Merkura, Apolona i Minerve. Sa leve strane palate nalazi se toranj Gardello a ispred na belom mermernom stubu statua lava Svetog Marka, simbola mletačke republike.

Pokraj Mafei palate nalaze se kuće Mazzanti, najstarije kuće u Veroni. Freske na fasadi ovih nekada ambara porodice Skala oslikane su u 16-tom veku.

Danas su na trgu umesto u davna vremena foruma nalazi pijaca prepuna suvenira i ostalih lokalnih proizvoda.

Trg Signori

Statua Dantea na 'Gospodskom trgu'
Statua Dantea na 'Gospodskom trgu'
foto Jose Bodalo / CC

Odmah pored glavnog gradskog trga Erbe nalazi se Piazza dei Signori (Gospodski trg) jedan od najlepših trgova Verone. Trg je okružen palatama porodice Skaliđeri koji su vodili Veronu od XIII do kraja XIV veka.

U centralnom delu trga nalazi se spomenik najznačajnijem italijanskom pesniku Danteu Aligijeriju (1265-1325) podignut u 19-tom veku. Dante je rodom iz Firence ali je jedan period svog života proveo u Veroni. Osim kao autor nekih od najvećih remek dela svetske književnosti Dante će ostati zapamćen i po ključnoj ulozi u formiranju modernog italijanskog jezika. U vreme kada je većina autora stvarala na latinskom on je koristio svoj maternji jezik i toskanski dijalekt.

Sa istočne strane trga nalazi se prolaz kojim se stiže do crkve Santa Marija Antika poznate po grobovima porodice Skaliđeri i njihovim sarkofazima u gotskom stilu.

Crkva Santa Marija Antika
Crkva Santa Marija Antika

Trg Bra

Trg Bra u Veroni
Trg Bra
foto Rick Ligthelm / CC

Na najvećem gradskom trgu Bra nalazi se čuvena Arena koja je glavni simbol Verone. Pokraj Arene nalazi se velika zgrada Gradske skupštine (Palazzo Barbieri) a preko puta dugačak niz restorana.

Trg Bra i Arena u Veroni
Trg Bra i Arena

Na severoistočnom delu trga Bra počinje Via Mazzini, glavna šoping ulica u Veroni.

Dvorac i most Kastalvekio

Dvorac Kastelvekio tipičan je primer gotičke arhitekture sredine 14-tog veka. Podigla ga je porodica Skaliđeri koja je vladala Veronom tokom srednjeg veka. Napravljen je od crvene cigle. Prorezi za topove su dodati kasnije tokom mletačke vladavine. Pretrpeo je značajna oštećenja u borbama sa Napoleonom ali je gotovo kompletno obnovljen. Danas se u zgradi dvorca nalazi muzej umetnosti Kastelvekio sa bogatom kolekcijom renesansnog slikarstva i srednjevekovnih skulptura.

Most Kastelvekio
Most Kastelvekio

Most Kastelvekio je utvrđenog tipa i nalazi se na reci Adiđe koja protiče kroz Veronu. Procenjuje se da je izgrađen u periodu od 1354. do 1356. godine. Ukupna dužina mosta je 120m i u vreme izgradnje bio je most sa najvećim lukom na svetu sa svojih 48,7 metara. Gornji deo mosta je izgrađen od cigle a donji od belog mermera. Most su potpuno uništili Nemci pri povlačenju u 24. aprila 1945. godine zajedno sa mostom Pijetra. Rekonstrukcija mosta je završena 1951. godine.

Most Pijetra

Most Pijetra
Most Pijetra

Most Pijetra ili “Kameni most” potiče iz 1-vog veka p.n.e. i najatraktivniji je i najstariji most u Veroni. Iz rimskog vremena potiče 2 od 5 lukova mosta.

U toku 1945. godine Nemci su potpuno uništili četiri luka ovog mosta a rekonstrukcija je obavljena 1957. od originalnog materijala izvučenog iz reke Adiđe. Dužina mosta je 120 metara.

Brdo i dvorac San Pijetro

Deo panorame sa brda San Pijetro u Veroni
Deo panorame sa brda San Pijetro

Na brdu San Pijetro nalazi se istoimeni dvorac i vidikovac sa najlepšim pogledom na Veronu. Do njega se stiže stazom koja kreće od mosta Pijetra.

Jezero Garda

Jezero Garda
Jezero Garda
foto Barry Norton / CC

Na 30km ili pola sata vožnje od Verone nalazi se jezero Garda, najveće jezero Italije. Vrlo je posećeno zbog svoje lepote ali i blage klime. Leti pokraj jezera nije sparno, a zimi su temperature blaže. Vetar je uobičajena pojava. U okolini jezera se nalaze maslinjaci i vinogradi.

Ima pet ostrva od kojih se najveće zove Garda i na njemu se nalazi dvorac iz 18-tog veka.

Jezero Garda je dugačko gotovo 52km i široko 16km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 65m. Jezero je protočno.

Verona video