Ako niste sigurni šta prvo u Italiji da posetite, slobodno krenite od Rima. Kao što se kaže, “Rim nije podignut za dan” pa ne očekujte da možete za jedan dan i da ga vidite ali već za par dana možete se detaljnije upoznati sa njegovim glavnim atrakcijama.

Rimu su može pristupiti na mnogo načina ali i osim klasične turističke rute samo šetanje ulicama centralnog dela Rima predstavlja svojevrstan vremeplov i pravi doživljaj.

Koloseum

Unutrašnjost Koloseuma
Unutrašnjost Koloseuma
foto Vince O'Sullivan / CC

Najčuvenija antička rimska građevina je za gotovo svakog turistu u Rimu nezaobilazna stanica pa ga godišnje poseti više od 4 miliona turista. Koloseum je dobio ime po kolosalnoj statui cara Nerona koja je napravljena ispred njega. Sama građevina je velika i imala je kapacitet od 50.000 osoba za sedenje i 10.000 za stajanje.

Osim klasičnih gladijatorskih borbi koje su se u Koloseumu odvijale publika je zabavljana i impozantnim pomorskim bitkama sa pravim brodovima a za te potrebe je arena bila potpuno ispunjena vodom.

Rimski forum

Rimski Forum
Rimski Forum
foto Pranav_Garimella / CC

Najzačajniji spomenici starog Rima nalaze se upravo ovde jer je Forum bio središte političkog, kulturnog i religioznog života moćne rimske civilizacije.

Od Rimskog foruma nije previše toga sačuvano, ali se jasno vide delovi hramova i tri slavoluka - Avgustov, Titov i Septimija Severa.

Panteon

Rimski Panteon u sumrak
Panteon u sumrak
foto Jacob Surland / CC

Impozantna građevina i remek-delo arhitekture za koju je prosto neverovatno da je stara 2.000 godina i da je i dalje fantastično očuvana uprkos zemljotresima, pljačkama i brojnim ratovima koji su se oko nje vodili. Podignuta je oko 125. godine tokom vladavine cara Hadriana kao hram za dvanaest rimskih bogova a na mestu prethodnog hrama iz 27. godine pre naše ere.

Danas se Panteon (Hram svih bogova) koristi kao hrišćanska crkva. Ulaz je besplatan.

Vatikan

Poseta Rimu je neizostavna prilika da se poseti najmanja nezavisna država na svetu. U Vatikanu osim Bazilike sv. Petra i Trga sv. Petra treba posetiti i bogate Vatikanske muzeje čiji obilazak uključuje i Sikstinsku kapelu.

Trevi fontana

Fontana Trevi u Rimu - panorama
Fontana Trevi
foto youflavio / CC

Sagrađena u 18. veku raskošna fontana Trevi pleni svojim bogatim ukrasima i velikim dimenzijama - visoka je 26 metara i 49 široka. Italijanski arhitekta Nikolo Salvi zaslužaje je za ovu najveća baroknu fontanu u Rimu i jednu od najpoznatijih u svetu. U centru fontane Trevi se nalazi mermerna skulptura Neptuna koji je okružen tritonima.

Oko 3.000 evra u novčićima dnevno turisti ubace u ovu fontanu za koju se veruje da ispunjava želje, a naročito onu za povratak u Rim onoga ko u nju ubaci novčić. Prikupljeni novac iz ove fontane se koristi u humanitarne svrhe.

Španske stepenice

Španske stepenice u Rimu
Španske stepenice
foto Paul Williams / CC

Španske stepenice povezuju jedan od najlepših gradskih trgova (Španski trg) i crkvu Trinita dei Monti. Elegancija ovih baroknih stepenica i jedinstven dizajn učinili su ih popularnim mestom okupljanja. Tokom cele godine Španske stepenice prepune su turista iz celog sveta.

Na dnu stepeništa nalazi se Berninijeva barokna fontana u obliku čamca inspirisana legendom koja kaže da se tu nasukao ribarski čamac posle poplave reke Tibar u 16-tom veku.

U 2014. godini proglašene su za najslikaniju turističku znamenitost u Italiji. Obnovljene su dve godine kasnije a radove je finansirao proizvođač luksuznog nakita “Bulgari”.

Trg Navona

Trg Navona
Trg Navona
foto Roberto Taddeo / CC

Trg Navona je vrlo živ, pun slikara i karikaturista, otvorenih kafea i barova.

Ovim elegantnim, izduženim trgom dominira Fontana četiri reke podignuta 1651. godine koja se nalazi u njegovom centralnom delu a delo je čuvenog vajara i arhitekte Berninija. Deo fontane je i obelisk ukrašen papinim grbom i golubicom s maslinovom grančicom. Četiri diva koja se nalaze oko fontane predstavljaju reke Gang, Dunav, Nil i Rio de la Platu. Nasuprot ove fontane se nalazi Crkva sv. Agneze iz Agonea napravljena prema projektu Borominija.

Na trgu Navona se nalaze još dve velike fontane - na južnoj strani to je Fontana del Moro podignuta 1575. godine a na severnoj Neptunova fontana iz 1574. godine.

Trg se nalazi na mestu Domicijanovog stadiona iz 86. godine koje je prvi zidani sportski objekat podignut u Rimu a koji je odredio oblik današnjeg trga Navona.

Trg cveća

Đordano Bruno spomenik na Trgu cveća (Campo de' Fiori)
Đordano Bruno

Trg cveća (Campo de’ Fiori) dobija ime u srednjem veku dok je bio još uvek livada. Njegov razvoj kreće dosta kasno tek u 15. veku. Jedan je od vrlo retkih trgova na kome se ne nalazi crkva.

Ovaj trg je bilo mesto gde je katolička crkva izvršavala egzekucije i kazne bičevanjem. Na ovom trgu je živ spaljen filozof i astronom Đordano Bruno 17. februara 1600. od strane inkvizicije. Đordano Bruno je prihvatio Kopernikov heliocentrični sistem a na svemir gledao kao beskonačan što se kosilo sa verovanjem crkve. Od 1888. godine centralno mesto trga zauzima spomenik ovom velikom naučniku na kome on dostojanstveno stoji okrenut u pravcu Vatikana.

U prepodnevnim časovima na trgu se nalazi pijaca sa raznim italijanskim proizvodima poput maslinovog ulja, vina, testenina i začina. Cene su prave turističke.

Zamak Sent Anđelo

Zamak Sent Anđelo u Rimu
Zamak Sent Anđelo
foto Giuseppe Milo / CC

Zamak Sent Anđelo poznat je i pod nazivom Anđeoska tvrđava. Napravljen je kao mauzolej cara Hadrijana u Rimu u periodu od 135. do 139. godine. U njemu su sahranjeni i njegova supruga i dva sina. Na vrhu se nalazila pozlaćena kočija kojom upravlja Hadrijan prerušen u boga sunca Apolona.

Sadašnje ime dobija u 6-tom veku kada je izbila kuga u Rimu. Papa Gregorije I imao je viziju u kojoj se na vhu zamka pojavio Arhanđel Mihajlo kako vraća svoj mač u korice što je protumačeno kao znak o kraju epidemije. Danas se na vrhu zamka nalazi statua sa prikazom Arhanđela Mihajla kako vraća svoj mač u korice.

Pretvorena je u tvrđavu u 9. veku. Papa Nikola III je spaja sa Vatikanom dugim podzemnim hodnikom 1277. godine. U doba renesanse služila je kao zatvor a u njoj je bio zatočen i čuveni astrolog, matematičar i pesnik Đordano Bruno.

Tvrđava je restaurirana i pretvorena u muzej 1933. godine.

Nalazi se na obali reke Tibar a sa gradom je povezan Elio mostom ukrašenim skulpturama anđela koje su delo vajara Đan Lorenca Berninija.

Trg Naroda

Trg naroda u Rimu
Trg naroda

Trg naroda (Piazza del Popolo) najveći je trg u Rimu i jedan od najznačajnijih. Drevnim putem sa severa ka Rimu (Via Flaminia) na ovom mestu posetioci su ulazili u grad kroz slavoluk Porta del Popolo. Trg je vekovima služio i za javna pogubljenja a poslednje se dogodilo 1826. godine.

Današnji neoklasicistički izgled dobija u periodu od 1811. do 1822. godine.

Okružen je sa tri crkve. Bazilika Santa Maria del Popolo sagrađena je na grobu imperatora Nerona. Na drugom kraju su dve crkve bliznakinje Santa Maria in Montesanto i Santa Maria dei Miracoli.

U centru trga se nalazi egipatski obelisk iz Heliopolisa. Tri strane su isklesane za vreme Setija I četvrta u vreme vladavine Ramzesa II. Obelisk je donet u Rim 10. godine p.n.e. a na ovom mestu je postavljen u 16-tom veku.

Iznad trga nalazi se vidikovas Pinićo (Terazza del Pincio) sa koga se pruža fantastičan pogled na Rim.

Galerija Borgeze

Jedna od najznačajnijih privatnih umetničkih zbirki na svetu i jedna od najbogatijih riznica italijanske umetnosti smeštena je u vilu kardinala Borgezea koja datira iz 17-tog veka. Vila je pripadala porodici Borgeze do 1902. godine od kada je u vlasništvu italijanske vlade.

Muzej poseduje značajna dela Berninija, Karavađa, Ticijana, Rubensa, Rafaela.

Pokraj vile Borgeze nalazi se veliki i raskošan vrt u engleskom stilu.

Rezervacije su obavezne za sve posetioce.

Turistička mapa Rima

Turistička mapa Rima