Rajhstag

Rajhstag Berlin
Rajhstag
foto h3ll94 / CC

Iako je zgrada Rajhstag (Reichstag) relativno novije zdanje pošto je dovršena 1894. godine postala je glavno mesto na kome se piše istorija Nemačke. Podignuta kao parlament za Bizmarkovu novoujedinjenu Nemačku danas je sedište Bundestaga (skupštine).

Rajhstag staklena kupola
Rajhstag kupola
foto Mariano Mantel / CC

U trenutku kada nestaje demokratija u Nemačkoj pred II svetski rat u sumnjivim okolnostima izgoreo je Rajhstag 1933. godine. Optuženi su komunisti i ukinute brojne građanske slobode, a nacisti nisu obnovili zgradu parlamenta. Sovjetima u toku oslobađanja Berlina ona postaje glavni cilj i simbol pobede nad fašizmom. Tokom Hladnog rata biva napušten.

Nova ujedinjena Nemačka proglašena je na njegovim stepenicama 3. oktobra 1990. godine. Posle renoviranja Rajhstag biva ponovo otvoren 1999. kada dobija i spektakularnu novu staklenu kupolu sa koje se pruže odličan 360 stepeni pogled na Berlin. Kupola je otvorena za javnost.

Brandenburška kapija

Brandenburška kapija
Brandenburška kapija
foto Jiuguang Wang / CC

Podignuta 1791. u neoklasičnom stilu po uzoru na atinski Akropolj. Na vrhu kapije nalazi se bronzana kompozicija “Kvadrige” - kočija sa boginjom pobede i četiri konja, čest motiv spomenika iz antičkog perioda. Inicijalno je ona bila gola, ali zbog negativnih reakcija biva ogrnuta plaštom. Kapija ima pet prolaza a kroz srednji, najširi mogao je prolaziti samo kralj.

Postala je simbol podeljenog Berlina jer se nalazila na samoj liniji razdvajanja. Poslednja restauracija je urađena 2002. godine.

Pergamon muzej

Kapija boginje Ištar
Kapija boginje Ištar
foto Caribb / CC

Pergamon je najznačajniji muzej u Berlinu i nalazi se na listi UNESKO-ve svetske baštine. Najposećeniji je umetnički muzej u Nemačkoj sa preko milion posetilaca godišnje.

Podeljen je na antičku zbirku, Srednjoistočni muzej i Muzej islamske umjetnosti. Masivnost građevina prenešenih u ovaj muzej neće vas ostaviti ravnodušnim.

Trg Aleksandar

Trg Aleksandar
Trg Aleksandar
foto abbilder / CC

Trg Aleksandar (Alexanderplatz) je najpoznatiji i svakako najveći gradski trg i mesto na kome se ukrštaju linije metroa i železnice. Građani Berlina ga često zovu samo skraćeno Aleks. Ime dobija 1805. godine posle posete ruskog cara Aleksandra I glavnom gradu tada Pruskog kraljevstva. Na značaju dobija 1882. godine kada je tu izgrađena železnička stanica, a početkom 20-tog veka postaje glavna gradska šoping zona. U toku II svetskog rata biva gotovo kompletno uništen, a sadašnji izgled dobija 60-tih godina.

Jedno od obeležja ovog trga je sat neobičnog izgleda iz 1969. godine koji pokazuje vreme u 148 gradova sveta. Velika robna kuća Galeria Kaufhof na pet spratova se nalazi na samom trgu kao i velika prodavnica tehnike Saturn, a na par stotina metara je veliki tržni centar Alexa sa 180 radnji i 17 restorana.

Mesto je božićnog vašara pa se tu osim brojnih štandova nađe i klizalište i ringišpil.

TV toranj

TV toranj (Fernsehturm)
TV toranj
foto Jorge Franganillo / CC

TV toranj (Fernsehturm) se nalazi pored trga Aleksandar i najviši je objekat u Nemačkoj sa 368m. Platforma do koje se može stići i sa koje se pruža najbolji pogled na Berlin se nalazi na 204m iznad zemlje.

Restoran koji se nalazi na tornju se rotira ceo krug za 30 minuta.

Čekpoint Čarli

Čekpoint Čarli
Čekpoint Čarli
foto Yann Gar / CC

Jedini granični prelaz između istočnog sovjetskog sektora i zapadnog Berlina pod kontrolom američke vojske koga su stranci mogli koristiti bio je čekpoint Čarli. Samim građanima podeljenog Berlina nije bilo dozvoljeno da preko njega prelaze.

Bio je u upotrebi između 1945. i 1990. godine i povezivao je Centar u istočnom Berlinu i Kreuzberg u zapadnom delu grada.

Danas se na tom mestu nalazi realističan model prelaza po uzoru na stanje sa samog početka upotrebe ovog graničnog prelaza. Vojnici će se vrlo rado uz naknadu slikati sa posetiocima.

Galerija istočne strane

Galerija istočne strane - Berlinski zid
Berlinski zid
foto Sam DeLong / CC

Ova galerija je zapravo veliki komad Berlinskog zida. Oslikan je muralima koji su često političke tematike.

Zid je podignut 1961. godine i predstavljao je glavni simbol Hladnog rata. Rušenje zida počela je vojska Istočne Nemačke 13. juna 1990. godine, a 1. jula prestaju i pogranične kontrole. Ujedinjenje Nemačke je zvanično okončano 3. oktobra 1990. godine.

Zoološki vrt

Tigar u zoološkom vrtu u Berlinu
Tigar u zoološkom vrtu u Berlinu
foto Lefteris Katsouromallis / CC

U srcu zapadnog dela grada nalazi se najstariji zoološki vrt u Nemačkoj. Berlinski zoološki vrt poznat je po velikom broju različitih životinjskih vrsta i čak 18.600 životinja.

Smeštaj za stanovnike zoo vrta napravljen je da podseća na njihovo prirodno stanište. Berlinski zoološki vrt godišnje poseti oko 3 miliona posetilaca što ga čini najposećenjim zoološkim vrtom u Evropi.

Šarlotenburg palata

Šarlotenburg palata u Berlinu
Šarlotenburg palata
foto Ben Garrett / CC

U zapadnom delu grada nalazi se impresivni Šarlotenburg dvorac (Schloss Charlottenburg) iz 17-veka sa velikim i dobro uređenim vrtom. Unutrašnjost palate je bogato ukrašena u barokonom i rokoko stilu. Jedini je preživeli dvorac u Berlinu, dok je većina građena u susednom Potsdamu.