Drugi grad po veličini u Grčkoj i jedan od najstarijih gradova Evrope polukružno je sagrađen duž obala zaliva i na obroncima brda Kedrinos.

Nosi ime po Tesaloniki, sestri kralja Aleksandra Makedonskog. Osnovan je 315 godine p.n.e. a Rimljani ga osvajaju 168. godine p.n.e. kada postaje i glavni grad provincije na vrlo važnom putu koji spaja istok i zapad. Gotovo pet vekova (od 1430. do 1912. godine) Solun je bio pod turskom okupacijom. Veliki požar 1917. godine potpuno menja izgled grada.

Burna istorija ostavila je duboke tragove i kulturne uticaje raznih naroda. Posebno je prisutno starorimsko i vizantijsko nasleđe.

Danas je Solun pravi kosmopolitski grad bogatog kulturnog života. Vrlo prometna luka jedna je od najzačajnijih na Balkanu.

Neizostavni deo posete Soluna je šetnja duž obale Nikis bulevarom prepunim restorana i kafića u kojima je uvek živo.

Bela kula

Prepoznatljivi simbol grada Soluna je 34 metra visoka Bela kula iz 15-tog veka. Nalazi se na šetalištu pored morske obale. Bila je deo gradskih zidina a korišćena je kao zatvor pa se i danas mogu videti zatvorske ćelije u njenoj unutrašnjosti. Do 19-tog veka nosila je naziv Krvava kula zbog turskih zverstava koja su se u njoj dešavala.

Danas je Kula pretvorena u moderni, interaktivni muzej posvećen gradu Solunu. Muzej je predviđen da posluži kao polazna tačka za upoznavanje sa celokupnim gradskim nasleđem bez narušavanja samog objekta u kome se nalazi.

Postoje kružne stepenice do vrha sa koga se pruža lep pogled.

Cena ulaznice: 2 evra

Aristotelov trg

Aristotelov trg u Solunu
Aristotelov trg
foto grolli77 / CC

Glavni gradski trg nalazi se u srcu grada na samoj obali a nosi ime po Aristotelu koje je rođen u Solunu. Ovaj prostrani trg je glavno gradsko mesto okupljanja. Projektovao ga je francuski arhitekta Ernest Hebrard 1918. godine.

U čelu trga se nalazi čuveni “Electra palace” hotel sa pet zvezdica pored njega je “Olympion” pozorište. Na trgu se nalaze i skuplje prodavnice i mnoštvo uvek punih kafića.

Gradski Arheološki muzej

Dervenski krater u Arheološkom muzeju Soluna
Dervenski krater
foto Michael Greenhalgh / CC

Arheološki muzej Soluna je jedan od najvećih i najznačajnijih u Grčkoj i centralni muzej severne Grčke. Stalna postavka obuhvata eksponate od praistorijskih vremena do kasne antike. Zanimljivi su i mozaici i skulpture iz rimske epohe.

Otvoren je 1962. godine za jubilej 50 godina od oslobođenja grada Soluna. Veliko renoviranje doživljava od 2001. do 2004. godine kada je postavka organizovana u šest stalnih tematskih celina.

Najvažniji deo postavke muzeja su antikviteti pronađeni u nalazištu Vergini zapadno od Soluna. U kraljevskim grobnicama koje su otkrivene veruje su da su bili sahranjeni Filip Drugi Makedonski i njegova majka Euridika. Neki od predmeta iz Vergine su premešteni 1997. godine u Arheološki muzej Vergine.

Veliku istorijsku vrednost imaju i predmeti iz Dervenija koji se nalazi severno od Soluna.

Cena ulaznice: 8 evra

Zejtinlik

Zejtinlik - Srpsko vojničko groblje
Zejtinlik
foto Ωριγένης / CC

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku nalazi se na prostoru na kome se nalazi vojna poljska bolnica srpske vojske od 1916. godine. Tu je sahranjeno 8.000 srpskih boraca ali i mnogo francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika.

Projekat za izgradnju groblja delo je arhitekte Aleksandra Vasica a sav potreban materijal za izgradnju donet je iz Srbije gde je i tesan kamen potreban za izgradnju. Sadnice za čemprese oko srpskog dela groblja dopremljene su sa Hilandara. Radovi su završeni 1936. godine a obnovu doživljava 1969. godine.

Zejtinlik je nezaobilazno mesto posete za svakog srbina koji se nađe u Solunu.

Crkva Svetog Dimitrija

Crkva Svetog Dimitrija
Crkva Svetog Dimitrija
foto Claire Cox / CC

Sveti Dimitrije Solunski je zaštitnik grada Soluna, iscelitelj bolesnih i nevoljnika. Najpoznatija gradska crkva posvećena je njemu.

Kult svetog ratnika Dimitrija (270—306) je veoma rasprostranjen i kod Srba pa su i Kosovska Mitrovica i Sremska Mitrovica dobili ime po ovom svecu. U Rusiji smatraju svetog velikomučenika Dimitrija pokroviteljem Sibira.

Crkva je podignuta 413. godine. Pretvorena je u džamiju 1493. godine i četiri veka služila je kao džamija. Više puta je oštećena u požaru, a veliki požar 1917. godine je crkvu gotovo pretvorio u ruševine. Obnova je trajala do 1948. godine.