Beč je jedan od najlepših gradova u Evropi. Grad bogate istorije, prelepih građevina i mesta za zabavu. Veliki broj atrakcija je na otvorenom tako da je poseta Beču uživanje po lepom vremenu. Dobar je izbor i za posetioce sa decom zbog vrlo zanimljivog zoološkog vrta i lavirinta dvorca Šenbrun kao i Prater zabavnog parka.

Zašto posetiti Beč

Fijaker u Beču
foto Christian Siedler / CC
 1. Istorija - Zahvaljujući svom položaju od kamenog doba područje grada Beča bilo je konstantno naseljeno tako da predstavlja jednu od najstarijih ljudskih naseobina. Kasnije Beč postaje carski grad sa vodećom ulogu u kreiranju Evrope. Grad palata i dvoraca.
 2. Muzeji - Beč je poznat kao grad sa izuzetnim muzejima - od onih sa vrhunskim umetničkim delima do muzeja leptira (Schmetterlinghaus)
 3. Zabava - Jedna od glavnih gradskih atrakcija je zabavni park Prater sa velikim točkom sa koga se pruža panoramski pogled na grad Beč
 4. Šoping - Grad sa odličnom ponudom prodavnica popularnih robnih marki kao i onih sa luksuznom robom. U blizini grada se nalaze outleti koji nude veliki asortiman kvalitetne robe po povoljnim cenama
 5. Hrana - Osim čuvene bečke šnicle, kobasica i rebaraca grad je poznat i po slatkišima - zaher torta, štrudla od jabuka, Mocart kugle. Tu je i nezaobilazno pivo i kvalitetna vina

Kada posetiti Beč

Božićni vašar u Beču
Božićni vašar
foto Ade Russell / CC

Najbolje vreme za obilazak Beča je od aprila do maja i od septembra do oktobra. U toku leta raste broj turista u Beču što donosi i veće cene smeštaja. U toku decembra broj posetilaca takođe raste.

Od sredine novembra počinje božićni vašar u Beču koji nije samo jedan običan vašar već niz događaja po čitavom gradu. Tokom zime temperature znaju da budu dosta niske.

Glavne atrakcije

Karusel u Prateru u Beču
Prater
foto Leo Gonzales / CC

Šoping u Beču

Ako posetite Beč možete i lepo da šopingujete u poznatoj ulici Mariahilferstrasse u centru grada gde se nalazi puno poznatih brendova poput H&M, Benetton, Esprit, Mango, Zara, C&A, New Yorker, SportsDirect, Deichmann. Tokom rasprodaja popusti su od 10% do 70% tako da možete jako dobro proći u kupovini.

Osim popularnih brendova sa dobrim cenama u Beču možete naći luksuznu robu čije su radnje uglavnom u samom centru pored Katedrale Svetog Stefana. Neki od brendova koje možete pronaći su: Dolce & Gabbana, Michael Kors, Tiffany & Co, Dior, Louis Vuitton, Burberry, Giorgio Armani, Chanel, Cartier.

Druga opcija za kupovinu su outleti u blizini Beča koji su bolji izbor kada nema sezonskih popusta. Naročito je popularan Designer Outlet Parndorf koji se nalazi 40 kilometara od Beča iz pravca Budimpešte.

Radno vreme

Izlog zatvorene prodavnice u Beču
foto Rene Rivers / CC
 • Prodavnice - Radno vreme prodavnica od ponedeljka do petka je od 9h do 18:30h a subotom do 17 ili 18h. Šoping centri rade do 20 ili 21h. Nedeljom prodavnice ne rade. Supermarketi tokom nedelje rade od 7 ili 8h do 19 ili 20h a subotom do 18h.

 • Muzeji - Radno vreme muzeja dosta varira ali većina je otvorena u periodu između 10 i 17h. Muzeji ne rade obično jedan dan u nedelji a to je obično ili ponedeljak ili utorak. Neki veći muzeji imaju produženo radno vreme jedan dan u nedelji i rade do 20 ili 21h.

 • Banke - Banke su radnim danima otvorene dvokratno u periodima 8-12:30h i 13:30-15:00. Četvrtkom rade do 17:30h. U centru grada banke često nemaju pauzu od 12:30 do 13:30h.

Udaljenost

 • Parndorf outlet - Beč : 48 km
 • Bratislava - Beč : 79 km
 • Budimpešta - Beč : 243 km
 • Novi Sad - Beč : 529 km
 • Beograd - Beč : 614 km
 • Niš - Beč : 848 km
 • Kragujevac- Beč : 750 km