Prater je veliki deo Beča površine 6 miliona kvadrata mada kada se govori o Prateru uglavnom se misli na zabavni park Wurstelprater. Ovo je najstariji zabavni park na svetu. Danas je obavezna stanica turista koji posećuju Beč. Godišnje Prater poseti čak 4,2 miliona ljudi.

Baloni ispred ulaza u muzej Madam Tiso

Za Prater se kaže da predstavlja mesto na kome se spajaju kultura i arhitektura, tradicija i inovacija. Zabavni park, nostalgično mesto, oaza zelenila i lokacija “Velikog točka”, jednog od najvećih simbola Beča.

Ulaz u Prater je besplatan za razliku od mnogih drugih parkova po svetu. Većina ulaznica za pojedinačne atrakcije košta do 5 evra ali su neke poput Velikog točka i Muzeja madam Tiso znatno skuplje.

Istorija Pratera

Wiener Riesenrad
foto upnorthmemories / CC

Nekada je zemljište na kome se danas nalazi Prater bilo carsko lovište ali ga Jozef II otvara za javno korišćenje 1766. godine. Park postaje najatraktivniji lokalni prostor za rekreaciju u gradu i mesto na kome ubrzo niču restorani i kafei a zatim i razne druge atrakcije za zabavu poput ringišpila.

Prva Svetska izložba održana je u Beču na teritoriji Pratera 1873. godine. Za potrebe ove izložbe napravljene su ulice i zemljište je podeljeno na parcele. Napravljen je veliki ringišpil visine 84 metra koji je izgoreo 1937. godine.

Tokom 1895. godine podignut je deo parka koji je nazvan “Venecija u Beču” sa kanalima kojima se putovalo gondolama i arhitektonskim replikama zgrada Venecije.

Prater postaje vlasništvo grada Beča pred Drugi svetski rat ali tokom rata doživljama velika razaranja.

Glavne atrakcije

Danas se u Prateru nalazi preko 250 atrakcija a park redovno dobija nove sadržaje svake godine. U parku se nalaze različite vrteške, rolerkosteri, kuća strave, brodići, automobilčići, planetarijum…

Veliki točak

Veliki točak zabavnog parka Prater u Beču
Veliki točak
foto Leo Gonzales / CC

Veliki točak je podignut 1897. godine a konstruisali su ga britanski inženjeri Walter Basset i Harry Hitchins. Dozvola za rušenje ove atrakcije je izdata 1916. godine ali zbog konstantnog nedostatka sredstava to na sreću nije učinjeno. U toku Drugog svetskog rata biva uništen i ostaje samo njegova metalna konstukcija. Rekonstruisan je 1945. godine i ponovo otvoren 1947. godine. Danas je ovaj panoramski točak jedini na svetu koji je opstao iz tog perioda.

Visina točka je 64,75m, težina cele konstrukcije 430 tona a samog točka 245 tona. Prečnik je 60,96 metara a okreće se brzinom od 2,7km/h.

Cena karata za odrasle je 10€ a za decu od 3 do 14 godine je 4,5€. Sa “Vienna card” cena je 9€. Postoje i porodične karte od 26€ (2 odraslih i 2 dece) i naviše kao i kombinovane karte za “Veliki točak” i jednu od sledećih atrakcija: Muzej madam Tiso, Dunavski toranj, Liliputansku železnicu ili Šenbrunski zoološki vrt. Za više detalja posetite zvaničan sajt.

Muzej madam Tiso

Muzej madam Tiso u Beču
Muzej madam Tiso u Beču
foto debarshiray / CC
Voštana figura Robi Vilijamsa u Muzeju madam Tiso u Beču
Voštana figura Robi Vilijamsa
foto Neo_II / CC

Među voštanim figurama nalaze se istorijske ličnosti kao što su Marija Antoaneta, Sisi, Marija Terezija, Napoleon, Betoven, Mocart. Od novijih poznatih ličnosti muzej madam Tiso u Beču poseduje figure kraljice Elizabete II, Baraka Obame, Dalaj Lame, Angele Merkel, Gandija, Mendele, Morgana Frimana, Džonija Depa, Leonarda di Kaprija, Danijela Krega, Sandre Bulok, Nikol Kidman, Vila Smita, Alfreda Hičkoka, Kventina Tarantina, Anđeline Džoli, Elvisa Prislija, Majkla Džeksona, Robi Vilijamsa, Falka, Lejdi Gage, Klimta, Pavarotija, Frojda, Ajnštajna.

Za izradu jedne voštane figure potrebno je 3 do 6 meseci, 500 preciznih mera i oko 200 fotografija. U svaku figuru se uloži oko 800 sati rada a svaka figura košta oko 200 hiljada evra. Selfiji sa figurama su dozvoljeni i poželjni.

Cene karata za Muzej madam Tiso počinju od 17€ za odrasle i 13€ za decu za rezervaciju putem interneta. Za više informacija obavezno posetite cenovnik zvaničnog sajta.

Prater kula

Prater kula
Prater kula
foto loppear / CC

Ogroman ringišpil visine 117 metara sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na Beč. Napravljen je 2010. godine i smatrao se najnaprednijim ringišpilom na svetu do 2013. godine i otvaranja veoma sličnog ringišpila visine 121 metar u zabavnom parku “Gröna Lund” u Švedskoj.

Toranj je mase 200 tona a temelj prečnika 16m teži 720 tona. Ima 12 duplih sedišta koja se sve brže okreću kako se ringišpil podiže da bi na visini od 95m dostigla brzinu od 60km/h sa radijusom od 36m.

Vrh tornja je zlatne boje i na njemu se nalazi tri časovnika prečnika po 2,7 metara.

Cena ulaznice je 5€.

Crna mamba

Za one koji žude za adrenalinskim šokom tu je velika atrakcija Pratera zvana “Crna mamba” sa nepredvidivim pokretima i brzinom od 80 km/h.

Vožnja traje između 3 i 4 minuta.

Liliputanska železnica

Lokomotiva Liliputanske železnice
Lokomotiva Liliputanske železnice
foto Nico Kaiser / CC

Železnica dužine 4 kilometra sa četiri stanice kojom vozići idu još od 1928. godine. Ne predstavlja samo turističku atrakciju već služi i kao prevoz u dosta velikom Prater parku.

Širina koloseka je samo 381mm (15 inča). U početku pruga je bila dugačka 2km ali je već 1933. godine produžena na 4km. Liluputanskom železnicom su saobraćale samo parne lokomotive a sada osim parnih postoje i one sa dizel pogonom. Dve originalne parne lokomotive još uvek saobraćaju ovom trasom. Od 2008. do 2010. godine sve dizel lokomotive su konvertovane iz ekoloških razloga da rade na reciklirano biljno ulje.

Moguće je kupiti kartu za celokupnu turu ili po sekcijama. Vožnja celom trasom traje oko 20 minuta.

Blumen Rad

Nešto je niži od Velikog točka ali se i sa njega pruža odličan pogled na Beč ali i na Veliki točak. Cena ulaznice je znatno niža od one za Veliki točak.

Ejection seat

Ejection seat
Ejection seat

Još jedna ekstremna atrakcija Pratera je Ejection seat. Dvoje posetilaca je istovremeno katapultirano na visinu preko 90 metara. Nije dozvoljeno da ga koriste osobe ispod 14 godina ili preko 60, osobe niže od 110cm i osobe lakše od 50kg. Cena po osobi je 15 evra.

Boomerang

Roler kouster Boomerang
Roler kouster Boomerang

Za adrenalinske zavisnike u Prateru se nalazi i roler koaster naziva Bumerang. Specifičan je po tome što se kroz putanju prolazi dva puta - prvi put u pravcu sedenja a nakon toga ide unazad tako da putnici ne gledaju u smeru u kome se roler koaster krece.

Ima dva tornja od 37 metara između kojih kompozicija čini duplo uvrtanje. Brzina voza je 85 km/h a vožnja traje oko 2 minuta.

Maksimalna G sila je 5.2G.

Gastronomija

Konobar restorana Schweizerhaus u Prateru
Restoran “Schweizerhaus”
foto Michela Simoncini / CC

U Prateru se može naći kako kuhinja tipična za Beč tako i internacionalna kuhinja. Buritos ili takos se može probati u “Estancia Santa Cruz” a za ljubitelje italijanske kuhinje tu je restoran “L‘incontro”. Za one sa decom tu su “Luftburg” i “Praterfee” u kojima će i stariji uživati.

Za legendarne kolenice, sočnu šniclu i hladno Badvajzer pivo preporuka je restoran tradicionalne kuhinje “Schweizerhaus” koji je poznat i po obilnim porcijama.

Tipična kafa se može popiti u prijatnom okruženju kafeterije “Meierei”.

Korisne informacije

  • Sezona: Park je otvoren cele godine ali glavna sezona je od 15. marta do 31. oktobra
  • Radno vreme: 10:00-24:00h

Javni prevoz

  • Metro: linija U1 (stanica Praterstern), linija U2 (stanica Praterstern ili Messe-Prater)
  • Tramvaj: linije 0 i 5
  • Autobus: linija 80a
  • Voz: linije S1, S2, S3 i S7

Adresa

Prater 7/3, A-1020 Vienna