Zgrada mađarskog parlamenta najpoznatiji je simbol Budimpešte i jedna od najlepših administrativnih zgrada u Evropi. Inspirisana je zgradom parlamenta u Londonu ali za razliku od maksimalnih 123 metara Londonskog parlamenta ova impozantna građevina zauzima čak 268m obale Dunava. Treći je po veličini parlament u svetu i drugi u Europi.

Izgradnja Parlamenta je simbolično označila hiljadugodišnjicu dolaska Mađara na ovo područje otvaranjem 1896. mada je zaista i završen 1904. godine. Podignut je u vreme ozbiljnog ekonomskog rasta zemlje i u period kada Budimpešta doživljava najveće promene. Tada je izgrađen i Trg Heroja, Bulevar Andraši, više mostova na Dunavu, zapadna železnička stanica kao i prva podzemna železnica (metro) u Evropi.

Stepenište parlamenta u Budimpešti
Stepenište mađarskog parlamenta
foto Jesús Pérez Pacheco / CC
Unutrašnjost parlamenta u Budimpešti
Unutrašnjost parlamenta
foto Jesús Pérez Pacheco / CC

Zgrada ima 690 prostorija i 18.000 kvadratnih metara površine. Na izgradnji ove najpoznatije građevine u Budimpešti nije se štedelo. Na radovima je bilo angažovano 100.000 ljudi, utrošeno je 40 miliona cigala, 30.000 kubnih metara klesanog kamena i 40 kilograma zlata. Za dekoraciju je korišćeno isključivo zlato od 22 i 23 karata.

Fasadu ukrašava 90 figura poznatih ličnosti mađarske istorije a još 162 statue nalaze se u unutrašnjosti zgrade. Parlament ima 27 ulaza a crveni tepisi koji se nalaze u hodnicima ukupne su dužine gotovo 3 kilometra.

Sala za sednice
Sala za sednice
foto Alex Proimos / CC

Tokom izgradnje Parlamenta želja je bila da se koriste isključivo domaći materijali, radnici i proizvođači što je gotovo u potpunosti i ispoštovano. Sistem za grajanje i ventilaciju koji je tada izgrađen bio je pravo čudo i uz neizbežnu modernizaciju funkcioniše i danas.

Posle II svetskog rata na vrh je postavljena petokraka koja je uklonjena 1990. godine, a Mađarska republika je proglašena 23 oktobra 1989. sa balkona ove građevine.

Dostupnost turistima

Sveta kruna izložena u mađarskom parlamentu
Sveta kruna
foto Qorilla / CC

Kako mađarski Parlament ne koristi celu zgradu ostatak je dostupan posetiocima. Bogato ukrašene prostorije sadrže brojna umetnička dela a posebnu atrakciju predstavlja izložena Sveta kruna koja se nalazi i na grbu Mađarske.

Postoje organizovane ture parlamenta na više jezika. Za ovakav obizak potrebno je najčešće izdvojiti nešto manje od sat vremena. Obilazak same sale Parlamenta nije dozvoljen kada se održavaju plenarne sednice a ruta za obilazak se može korigovati tokom zasedanja.

Ture na engleskom jeziku organizovane su u 10:00, 12:00, 13:00, 14:00 i 15:00h.

Ulaznice i radno vreme

Vrsta ulazniceCena HUFCena € (približno)
Posetioci iz država van EU600020€
Posetioci iz država članica EU24008€

Za đake i studente do 24 godine cene ulaznica su gotovo duplo niže - 3100 i 1300 HUF. Za decu do 6 godina ulaz je besplatan.

PeriodRadno vreme
od aprila do kraja oktobra08:00 – 18:00
od novembra do kraja marta08:00 – 16:00

Radno vreme Parlamenta je isto svim danima u nedelji.

Pogled na Parlament u Budimpešti
Pogled na Parlament
foto BriYYZ / CC

Korisne informacije

  • Adresa: H-1055 Budapest, Kossuth tér 1-3
  • Zvaničan sajt
  • Javnim prevozom najlakše je stići do Parlamenta linijom 2 metroa (crvena) i izaći na stanici Lajoš Košuta ili linijom 2 tramvaja

Video